Stappenplan – Koop de perfecte bank voor je (kleine) woonkamer!

Een bank is hét meubelstuk waar mensen achteraf het vaakst spijt van hebben.
Dat is uiteraard het laatste wat je wilt. Zéker als je kleiner woont. De meubelen díé je neer kán zetten wil je perfect hebben!

Vanuit de praktijk heb ik voor jou een stappenplan gemaakt met tips om jouw droombank te vinden. Ik hoop jou er mee te helpen en te inspireren voor je eigen huis of appartement.

De foto’s zijn bij mijn klanten Sanne & Jordi gemaakt. Hoewel zij niet kleiner gingen wonen. Hadden ze wél een serieuze uitdaging in de zithoek van hun nieuwe woning.

Zij hadden de hoekbank nog uit hun vorige huis. Op zich waren ze niet ontevreden over de bank. Maar voor hun nieuwe huis was deze te groot en verkeerd van hoek. Waardoor de TV op een vreemde plek moest staan, midden in de ruimte. En eigenlijk vond ik die bank ook te “gewoontjes” voor hun.

De nis kreeg een prachtige vergrijsde blauw/groen tint. Passend bij de bank.
We vonden het perfecte model en kleur bank en creëerden een knusse nis met deze prachtige vergrijsde blauw/groentint op de muur.


Stap 1 – First things first
Beloof me één ding: Ga nog NIET shoppen (Online óf offline) voor een bank vóórdat je de onderstaande tips hebt toegepast. Liefst ook nog niet oriënteren. Dat maakt het alleen maar moeilijker en de kans op een miskoop groter! Geloof me!

Stap 2 – Ontdek wat je écht mooi vind
Neem de tijd voor het in kaart brengen van je stijl en woonbehoeftes.

Je kunt het best een Pinterest- of moodboard maken. Kijk ook eens door je oudere borden als je die al hebt. Dat is super waardevol. Welke plaatjes vind je nog steeds mooi? Die zeggen namelijk veel over jouw unieke eigen stijl.

Verder zou je een wensenlijstje kunnen maken waar je nieuwe bank aan moet voldoen. En daar dan vervolgens de 3 tot maximaal 5 belangrijkste wensen uithalen. Je kunt dit ook breder trekken. Bijvoorbeeld. Waar moet de zithoek of woonkamer aan voldoen? Wat vind je belangrijk? Wat wil je er doen?

Mocht je hier geen tijd voor hebben of dit onderdeel helemaal niet leuk vinden. Het is goed om te weten dat ik je hierbij kan helpen. Ik doe dit in mijn Deep Style Dive stijlsessies. Sowieso start ik hier elke nieuwe samenwerking of traject mee. Ik kan nog zo goed zijn in mijn vak. Als ik niet écht begrijp wat jij bedoelt, dan wordt het ‘m niet! We duiken helemaal in jou en in jouw unieke en eigen stijl. Ik neem zelf genoeg visuals mee, zodat jij niet uren hoeft te googlen en we supersnel tot de kern komen.

Stap 3: Analyseren van je moodboard en woonbehoeftes. 
Kijk naar je moodboard of Pinterest bord en je lijstje met woonbehoeftes. Wat zie je terugkomen op de afbeeldingen van woonkamers zithoeken of banken die je hebt uitgeknipt of hebt gepind? Zie je vaker een strak design of meer een plofbank? Een hoge poot of juist heel laag? Zijn het echte blikvangers of is het een meer subtiel model?

Wat voor materiaal of kleurpallet zie je terug? Neutralen? Of val je stiekem voor een gekke funky kleur, print of “anders dan anders” model?

Soms kan dit heel divers lijken en zie je in eerste instantie geen “lijn” Geef niet gelijk op. Maar probeer te ontdekken wát maakt dat je je aangetrokken voelt tot de plaatjes. Misschien is het een bepaalde speelsheid? Een luxe of juist basic uitstraling? Probeer er woorden en een bepaald gevoel aan te geven. Zoals vrolijk, grappig, comfort etc.

Hier zie je mijn klanten tijdens de Deep Style Dive sessie van Verknocht Styling uit Goes
Sanne & Jordi tijdens hun Deep Style Dive sessie

Stap 4: Welke meubelen en items die je al hebt vormen de basis?
Wat past er bij de meubelen die je al hebt en wilt houden? Hier wordt te vaak geen rekening mee gehouden. Óók door professionals. Adviseren ze gewoon alles nieuw. Zo werkt het niet. De kans is groot dat jij in de loop van de jaren al meubels en woonitems hebt verzameld.

Ik start júíst bij wat er al is en wat mag blijven. Dat meubel waar jij al helemaal Verknocht aan bent. Dat vormt, samen met jouw unieke stijl, jouw woonbehoeftes én de ruimte waar het meubel komt te staan wat mij betreft de basis.

Sanne en Jordi hadden bijvoorbeeld al veel items met warme en “zwaardere tinten en materialen”. Zoals de prachtige loveseat. Ik koos bewust deze “luchtige” bank met een koelere vergrijsd blauw/groene tint in een moderne en matte geweven stof. Om als het ware het geheel wat af te “blussen”.

Deze loveseat hadden Sanne & Jordi al. Die had dus een belangrijke rol.

Stap 5: Hóé ga jij je bank gebruiken?
Dit klinkt misschien als een open deur, maar toch verdwijnt dit nogal eens naar de achtergrond. Als je verliefd wordt op een leuk model. Maar is super super belangrijk om even bij stil te staan.

Denk aan activiteiten. Wat doe jij graag op de bank? Wil je je favo serie kunnen binge matchen? Een dutje kunnen doen? Wil je veel mensen ontvangen en borrelen? Loungen of filmavonden houden? Romantisch naast elkaar zitten? Of ieder in zijn eigen hoek? Eet je op de bank? Heb je een gezin of is het vooral “just you”? Of is je bank ook wel een halve thuiswerkplek en zit je vaak met je laptop op schoot? Denk hier goed over na.

Stap 6: Hoe zit jij het liefst op een bank?
Bedenk vervolgens hoe jij op de bank zit bij die activiteiten? Wil jij het liefst horizontaal? Oftewel: “Hang” je op de bank. Of zít jij op een bank? Krul je jezelf helemaal op? Kruip je het liefst in het hoekje (zoals Sanne). Of zit je in een soort starthouding op het puntje van de bank?

Vergeet ook niet te kijken naar je lichaamsbouw en houding. Heb je lange benen? Dan is een diepe zit fijn. Ben je kleiner moet je bij een diepe zit alweer oppassen dat je benen niet “bungelen”.


Sanne heeft haar gewenste hoek om in weg te kruipen.

Stap 7 : Ideale indeling én afmeting
Welke indeling en grootte is het best?

Teken wat banken op een vel papier op schaal. Bij voorkeur 1:50 (2 cm op papier is 1 meter in het echt) Knip de schaal modelletjes uit en ga er vervolgens lekker mee schuiven op je plattegrond. (Als je die niet hebt, maak hem dan zeker)

Dan zie je vrij snel wat het doet. Knip ook je andere meubels (die je al hebt) uit. Echt leuk om te doen en je hoeft op deze manier niet steeds een nieuwe tekening te maken.

Deze bank leek gemaakt voor de hoek.

Stap 8: Be prepared!
Wees goed voorbereid als je gaat oriënteren en shoppen. Noteer alle informatie die je hebt opgedaan uit de vorige tips. Met die informatie ga je op zoek naar de perfecte bank.

Verzamel ook alle stalen van items die je al hebt, op het oog hebt of al hebt besteld. Bijvoorbeeld je vloer, gordijnen of fauteuil. (Als je geen stalen hebt, zorg dan dat je de stofstaal van de winkel mee naar huis mag nemen.)

Stap 9: Proefzitten, proefhangen, proefliggen.
Als je dit gaat doen. Doe sowieso je jas uit. Thuis ga je (tenzij je CV kapot is in hartje winter ofzo) nooit met je jas aan op de bank, dus hier ook niet.

Het liefst doe je ook je schoenen uit. Kortom doe alsof je thuis bent. Ga zitten/hangen/liggen, zoals je thuis ook op je bank zit en heb even sch… aan wat een ander hier van zou kunnen denken

Eigenlijk vind ik dat elke showroom hier op in moet spelen. En gelukkig zijn die ook in opkomst. Zo ken ik een winkel waar je lekker een complete film kan kijken op de bank van jouw keuze. (en nog hapjes en drankjes krijgt). En ik ken ook showrooms waar je, als je niet tevreden bent, je geld terug krijgt.

Ga definitief proefzitten op het moment dat je NIET moe bent. Als je de hele dag al loopt, zit elke bank lekker namelijk.

De combinatie van de koele en warme tinten máken de sfeer

Stap 10: Heb geduld.
Denk er nog eens over. Neem je tijd. Vraag een stofstaal aan. (Echt, doen, en gooi deze ook nóóit weg, pas als de bank op de stort is mag dit).

Ga nog eens even terug naar de winkel. Wordt je nog net zo blij?

Veel winkels maken tegenwoordig gebruik van AI. Dan kun je de bank zelfs in je woonkamer “plaatsen” digitaal om te kijken hoe het staat.

Ga rustig nog eens een tijdje op de bank zitten. Neem desnoods een boekje of je laptop mee. Hoe moeilijk het ook is. Laat je NIET opjagen door evt. aanbiedingen of akties. En onthoudt: Twijfel is “NEE”

Voelt alles nog steeds goed? Dan is het eindelijk tijd om jouw droombank te bestellen!

BONUSTIP: Ik maak het liefst pas een definitief kleuradvies als we de stoffen en het materiaal van de bestaande en nieuwe meubels op een rijtje hebben, ik weet welk meubel waar komt te staan. Én ik de stofstalen in huis heb.

Zorg dus voor die plattegrond. En een stofstaal van de bank. Met andere woorden. Gebruik dit stappenplan!

p.s. Ik heb Sanne & Jordi een half jaar lang mogen begeleiden met mijn Verknocht Traject. Ze verbouwden hun huis zelf.

En zoals Sanne zelf zei, miste ze het “fingerspitzengefühl voor interieur”, maar ze vonden het wel belangrijk dat het huis écht naar hun zin zou zijn”

In het traject konden we de tijd nemen voor alle onderdelen die aan bod komen bij het aanpakken van je huis. En kon ik de planning van de stijlsessies aanpassen aan hun tempo en behoeftes.

Het was fijn om gedurende een half jaar, steeds een stukje samen op te kunnen pakken.

Zo blijft het behapbaar. Want laten we eerlijk zijn, zo’n verbouwing is best een ding!

Wil je meer weten? Stuur me gerust een bericht.

Liefs Marit

p.p.s. Moos (de hond van Sanne & Jordi) past ook helemaal in het interieur. Hier onder zie je hem in een eerder stadium, bij het kiezen van de vloer.

Deel of pin mij!

Facebook
Pinterest
WhatsApp

Verknocht traject

Jouw woonstijlcoach tot een half jaar lang

Stijlsessie

Een stijlsessie incl Deep Style Dive en 1 maand support

Meer lezen